Kerabu Mangga (mangga yang dah masak)

Assalamualaikum,
Pekabo? Masak apo ari ni?
Today mama request masak ikan bakar dan kerabu...Maaf la ikannye x sempat nak tangkap gambar dah lesap..Kerabu je la tinggal... Yes kerabu kali ni guna mangga yang dah masak..Sebabnye semalam kawan bagi satu beg plastik mangga so saje la nak try kalau guna mangga dah masak ape rasenye....Basic resepi dari karangkraf (http://rasa.karangkraf.com/resipi-menu/kerabu/kerabu-mangga-1.212209).

Bahan-bahan

  • 3 biji mangga muda I dicincang halus mangga yang masak I dihiris tebal skit
  • 1 biji bawang besar I dimayang
  • 50 gm udang kering
  • 5 biji cili padi
  • 1 kuntum bunga kantan I dimayang halus
  • 2 batang serai
  • sedikit garam

But saya improvise skit, tambah

  • 3 sudu besar limau nipis, 
  • 3 sudu besar sos ikan, 
  • 2 tangkai cili hidup(dihiris halus), 
  • satu genggam kacang( tumbuk dan panggang sedikit), 
  • ikut korang~salad iceberg lettuce(dihiris halus), 
  • 3 biji tomato (dipotong dadu kecil) ,
  • ikut suka~daun ketumbar( dihiris halus),
  • ikut suka~ ikan bilis (digoreng) 
  • sedikit gula. 

Bahan-bahan yang saya tambah tu ikutla tekak masing-masing ye.Ada yang suke cili lebih,letak la lebih...Pendek kata "the power is in your hands"..

Cara memasak
1. Gaulkan kesemua bahan hingga sebati
2. Perasakan dengan garam secukup rasa
3. Sedia dinikmati






*Tadaaaa..................................Okey tak? But frankly, i like the mangga muda version better...sebabnye mangga muda gives "the crunchiness and sourness" to the salad (sorry bahasa ongputih x berapa nak clear na!!)...Pendek kate i like masyam-masyam...hehehe..

Selamat mencuba okey.....

Comments

Popular Posts