Ayam Percik...First Trial....Jadi beb....
Assalamualaikum....
Pekabo sume.... Ari ni buke ape? Masak ke beli? Today mama request suruh masak.... Okla kite cube ayam percik....Kirenye first trial la ni... x sangka jadi beb.... Nak kongsi la ngan korang...kot-kot korang nak cube ke....
Bahan-bahannye,
(Semua bahan diblendkan kecuali santan & ayam le.....)
~ 1 Biji Bawang Besar
~ 5 Ulas Bawang Putih
~ 10 Batang Serai (hiris)
~ 2 Inci Halia
~ 4 Sudu Besar Kari Daging/Ayam
~ 5 Sudu Besar Jintan Manis
~ 5 Sudu Besar Jintan Putih
~ 1 Sudu Teh Serbuk Kunyit
~ 1 kiub Pati Ayam
~ 2 Sudu Besar Serbuk Beriyani
~ 10 Tangkai Cili Kering
~ Gula & Garam secukup rasa
~ 1 Kotak Santan (200ml)
~ 1 Ekor Ayam
Cara-caranye,
1. Lumurkan ayam dengan bahan yang telah diblendkan...
2. Panggang ayam atas pan dengan sedikit minyak...( kalau boleh tutup dengan penutup kuali bagi ayam tu senang masak...Jangan lupa panggang kedua-dua belah ayam tu....)
3. Lebihan kuah tadi masuk dalam periuk lain untuk dimasak...
4. Kuah dah mendidih skit, masukkan santan...Boleh adjust kuah tu kalau nak..nak lebih manis letak gule.. kalau dah ok tunggu sampai 10 minit (sambil tu gaul skit-skit)
Taaaddddaaaaaaaaaa......................Dah siap...Tuang je kuah atas ayam tu....
Sorry la gambar x berapa nak cantik ........
Selamat berpuasa & berbuka semua.......
Pekabo sume.... Ari ni buke ape? Masak ke beli? Today mama request suruh masak.... Okla kite cube ayam percik....Kirenye first trial la ni... x sangka jadi beb.... Nak kongsi la ngan korang...kot-kot korang nak cube ke....
Bahan-bahannye,
(Semua bahan diblendkan kecuali santan & ayam le.....)
~ 1 Biji Bawang Besar
~ 5 Ulas Bawang Putih
~ 10 Batang Serai (hiris)
~ 2 Inci Halia
~ 4 Sudu Besar Kari Daging/Ayam
~ 5 Sudu Besar Jintan Manis
~ 5 Sudu Besar Jintan Putih
~ 1 Sudu Teh Serbuk Kunyit
~ 1 kiub Pati Ayam
~ 2 Sudu Besar Serbuk Beriyani
~ 10 Tangkai Cili Kering
~ Gula & Garam secukup rasa
~ 1 Kotak Santan (200ml)
~ 1 Ekor Ayam
Cara-caranye,
1. Lumurkan ayam dengan bahan yang telah diblendkan...
2. Panggang ayam atas pan dengan sedikit minyak...( kalau boleh tutup dengan penutup kuali bagi ayam tu senang masak...Jangan lupa panggang kedua-dua belah ayam tu....)
3. Lebihan kuah tadi masuk dalam periuk lain untuk dimasak...
4. Kuah dah mendidih skit, masukkan santan...Boleh adjust kuah tu kalau nak..nak lebih manis letak gule.. kalau dah ok tunggu sampai 10 minit (sambil tu gaul skit-skit)
Taaaddddaaaaaaaaaa......................Dah siap...Tuang je kuah atas ayam tu....
Sorry la gambar x berapa nak cantik ........
Selamat berpuasa & berbuka semua.......
Comments
Post a Comment