Jom masak Ayam Panggang...

Assalamualaikum,
                Halo......harap semua berada dalam keadaan sihat dan baik-baik sahaja..Apa menu korang hari ni? =3) Mesti masak macam-macam kan...ari ni saya masak simple-simple je...Nak cepat..Menu today  is “ayam panggang cincai”....hehehe
So ni resipinye...kot-kot korang nak cube....ni suami saya yang ajar tau...tapi masa die buat demo kat saya xde la cincai,bile resipi ni dah diturunkan kat saya, jadi cincai la...hahaha...

Bahan-bahannye,(untuk satu ekor ayam)

a) 1 ekor ayam
b) 1 biji bawang besar
c) 5 ulas bawang putih
d) 5 sudu besar sos tiram
e) 5 sudu besar kicap manis
f)  3 sudu besar mixed herbs
g) 3 sudu paprika
h) 3 sudu lada hitam(ditumbuk halus)
i)  garam & secukup rasa (secukupnye...)
j)  3 sudu besar minyak masak

Cara-caranye.....
1.  Ayam mestilah dibasuh dengan bersih. Lepas tu masuk la si Ayam ni dalam bekas.
(nak  marinate ayam ni nanti)
2.  Bawang besar dan bawang putih dikisar( jgn lupe campur skit air dalam setengah cawan,ni nak buat ade kuah skit)
3.  Bahan yang telah dikisar tadi masuk dalam bekas ayam tadi...Gaulkan rata kat ayam.
4. Sos tiram.kicap,mixed herbs,serbuk paprika,lada hitam( jangan lupa tau tumbuk halus), garam & minyak gaul hingga sebati ngan ayam tu.....


5.  Dah “sexy” ayam tu boleh la masuk ke dalam dulang,bakar 150~200 darjah celcius selama  30-60 minit (depend kat korangnye oven tau...sebab oven saya yang pakai api atas bawah tu....)

Ni gambarnye yang dah siap...boleh dimakan ngan sos,kicap atau sup...



~PeAcE nO wAr BuT wItH L0vE~

Comments

  1. menyelerakan....hurmmmmm
    sabo2, dugaan org berpuasa ni

    ReplyDelete
  2. hehe puase mmg kene byk sabar ni,,,

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts