Jom masak Ayam Panggang...
Assalamualaikum,
~PeAcE nO wAr BuT wItH L0vE~
Halo......harap
semua berada dalam keadaan sihat dan baik-baik sahaja..Apa menu korang hari ni?
=3) Mesti masak macam-macam kan...ari ni saya masak simple-simple je...Nak
cepat..Menu today is “ayam panggang
cincai”....hehehe
So ni resipinye...kot-kot korang nak cube....ni suami saya
yang ajar tau...tapi masa die buat demo kat saya xde la cincai,bile resipi ni
dah diturunkan kat saya, jadi cincai la...hahaha...
Bahan-bahannye,(untuk satu ekor ayam)
a) 1 ekor ayam
b) 1 biji bawang besar
c) 5 ulas bawang putih
d) 5 sudu besar sos tiram
e) 5 sudu besar kicap manis
f) 3 sudu besar mixed
herbs
g) 3 sudu paprika
h) 3 sudu lada hitam(ditumbuk halus)
i) garam & secukup rasa (secukupnye...)
j) 3 sudu besar
minyak masak
Cara-caranye.....
1. Ayam mestilah dibasuh dengan bersih. Lepas tu
masuk la si Ayam ni dalam bekas.
(nak
marinate ayam ni nanti)
2. Bawang besar dan bawang putih dikisar( jgn lupe campur skit air
dalam setengah cawan,ni nak buat ade kuah skit)
3. Bahan yang telah dikisar tadi masuk dalam bekas
ayam tadi...Gaulkan rata kat ayam.
4. Sos tiram.kicap,mixed herbs,serbuk paprika,lada
hitam( jangan lupa tau tumbuk halus), garam & minyak gaul hingga sebati
ngan ayam tu.....
5. Dah “sexy” ayam tu boleh la masuk ke dalam
dulang,bakar 150~200 darjah celcius selama 30-60 minit (depend kat korangnye
oven tau...sebab oven saya yang pakai api atas bawah tu....)
~PeAcE nO wAr BuT wItH L0vE~
menyelerakan....hurmmmmm
ReplyDeletesabo2, dugaan org berpuasa ni
hehe puase mmg kene byk sabar ni,,,
ReplyDelete